Demokrati – självklarhet eller rättighet?

 

Texten till låten hittar du här

Hemma: 

* Lyssna på låten och följ med i texten samtidigt.

* Skriv ner (eller markera) de ord som du tycker är svåra att förstå

I skolan:

* Vi lyssnar på låten och läser texten tillsammans.

Enskilt (10 min) – skriv ner dina tankar kring begreppet demokrati.  Vad betyder ordet demokrati för dig? Vad tänker du på när du hör ordet demokrati? Vad är motsatsen? Har du upplevt hur det är att leva i ett land som inte har demokrati? Går det att föreställa sig hur det kan vara att leva i ett land utan demokrati? Vad är dina tankar?

Basgrupp – läs upp era tankar för varandra. Låt alla i gruppen läsa det man har skrivit innan ni börjar diskutera. Lyssna på varandra!

I basgruppen diskutera och skriv ner era tankar kring följande frågor (alla antecknar):

1. Vad betyder följande begrepp (skriv ner och förklara med basgruppens egna ord)

  • demokrati
  • årsranson (ranson)
  • lärd
  • profit
  • strategi
  • likgiltighet
  • maktelit
  • ockupera
  • kuliss
  • scenografi

2. I texten står det ”hat föder hat”. Stämmer det? Kan ni ge exempel på sådana tillfällen? Har ni själva varit med om det? Kan man se det runt om i världen idag? Försök att ge exempel!

3. ”Lägg din röst var fjärde höst på minst sämsta parti. Så har du gjort ditt för vad vi kallar demokrati. Tror ni textförfattarna menar det? Är texten ironisk? Vad betyder ordet ironi? Är det så enkelt att det räcker att gå och rösta en gång vart fjärde år för att säga att man jobbar för demokrati och ett demokratiskt samhälle? Vad mer kan man göra? Vad kan du göra? Kan du vara med och påverka trots att du inte får rösta än? Hjälper det att rösta? Vad händer om alla skulle låta bli att rösta tror du? Diskutera i gruppen och sammanfatta era tankar!

4. Hur tror du att textförfattarna ser på de som har makten i Sverige? Är de nöjda med hur Sverige styrs? Varför/varför inte? Ge exempel från texten som stöder era tankar i gruppen – citera gärna!

Helklass – Delge era tankar för hela klassen. Låt oss jämföra era tankar och hitta likheter och skillnader! Vi lär av varandra 🙂

Under dessa uppgifter övar du på begreppsförmågan, kommunikativa förmågan, analysförmågan och informationshanteringsförmågan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s