Era tankar kring samband!

I tisdags när jag gick runt och lyssnade och samtalade med basgrupperna lyfte ni fram många olika och viktiga samband mellan orsaker till varför världen ser ut som den gör idag och vilka olika konsekvenser dessa orsaker fört med sig. Jag har försökt sammanfatta era tankar i några punkter, samt lyft fram de begrepp som många grupper hade med i sin diskussion.

Se till att ni använder dessa samband som stöd i er riktade skrivning på fredag! För att friska upp minnet om kolonialism så har jag här även lagt upp flippen om kolonialism som vi såg i höstas. Att se denna, plus de flippar vi arbetat med i detta arbetsområde,  är ett bra sätt att förbereda sig inför den riktade skrivningen på fredag:)

Lycka till!

  • Hur ser sambandet ut mellan mat, jordbruk och nederbörd? Vilka konsekvenser får detta?
  • Hur ser sambandet ut mellan fattigdom/rikedom & före detta kolonier? Vilka orsaker låg bakom kolonialisering och vilka konsekvenser har det fått? För vilka länder var kolonialiseringen positiv? För vilka var den negativ? Se det ur olika perspektiv.
  • Hur ser sambandet ut mellan fattigdom – sjukvård – medellivslängd? Vilka konsekvenser får detta?
  • Vilket samband kan ni se över tid jämfört med länder som vi läst om under industriella revolutionen och jordbruksländer? Vilken roll har industrialiseringen spelat för ländernas utveckling? Hur hade världen sett ut utan industrier?
  • Hur tror ni att världen kommer att se ut om 200 år? Några grupper diskuterade att världen kommer vara mer jämlik, medan andra grupper diskuterade att skillnaderna mellan länderna bara kommer öka. Motivera ditt svar. Hur tänker du? Varför?

Begrepp som du kan använda och som kan vara till hjälp:

* Industrialisering/industrialism

* Kapitalism

* Koloni/kolonialisering/kolonialism

* medellivslängd

* Självhushåll

* export/import

* Råvaror

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s