En början och ett slut

Nedan följer två stycken korta flippar. Den första flippen visar en begravning, kremering, an en hindu. Den andra flippen visar ett bröllop mellan två hinduer.

Hemma:

* Titta på båda flipparna. 

* Efter att du sett båda flipparna så väljer du en flipp som du kommer få arbeta vidare med i skolan. Tänk på att i den ena flippen får du stöd med hjälp av en berättarröst, i den andra flippen får du utgå mer från dina egna tankar och din kunskap. Eftersom jag vet att ni undrar ”spelar det någon roll för betyget vilken flipp jag väljer”, så kommer svaret här – NEJ. Det spelar ingen roll vilken flipp du väljer, välj den som intresserar dig mest, som väcker flest tankar och funderingar 🙂

 

 

 

I skolan: 

Om du väljer att utgå från Flipp 1 (kremering) arbeta kring följande frågeställningar:

*Vad är en Hindus uppfattning vad som händer med kroppen respektive själen, Atman, när en person dör?

* Vad är målet för en Hindu att nå, och vad händer när man når dit?

* Vad menar man med att Ganges är en plats för både liv och död? Vad är orsaken till varför man väljer att kremera sina släktingar vid Ganges?

* Finns det andra religioner där man kan kremeras när man är död? Ge exempel.

* Vad är dina tankar kring begravning/kremering? Diskutera med dina kamrater. Är döden slutet eller är döden början på något nytt? Vad är era tankar kring döden?

 

Om du väljer att utgå från Flipp 2 (bröllop) arbeta kring följande frågeställningar: 

* Tror du paret på filmen är lyckliga? Varför/varför inte?

* De flesta giftermål i Indien är arrangerade av föräldrarna. Vad är viktigt att tänka på för föräldrarna när de väljer en blivande make/maka till sin son/dotter? Är kärlek den viktigaste utgångspunkten?

* Vad har kvinnan för ställning inom Hinduismen? Jämlik med mannen eller över/under? Utveckla dina tankar – vilka konsekvenser får detta för flickor/kvinnor i Indien?

* Finns det andra religioner/kulturer där arrangerade äktenskap förekommer? Vad är fördelar med arrangerade äktenskap? Nackdelar?

* Skulle du vilja att dina föräldrar är med och bestämmer vem du ska gifta dig med? Varför/varför inte?

Arbeta tillsammans i grupper om 2-3, ni behöver inte utgå från basgruppen utan välj kamrater som har valt samma flipp som du! Diskutera frågorna, skriv tillsammans ner era tankar och presentera i helklass. Här övar ni på analysförmågan, begreppsförmågan, kommunikativa förmågan samt informationshanteringsförmågan. 

banners_hinduism

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s