Buddism

Hemma:

* Titta på flippen

* Skriv ner kort fakta om följande begrepp. Här övar du på din begreppsförmåga:

– upplysning

– meditation

– Dharma

– Buddha

– Fyra ädla sanningar

– Åttafaldiga vägen

På lektionen:

* Frågor kring flippen i helklass, tankar och funderingar ni har efter att ha sett flippen.

* Genomgång i helklass av begreppen med stöd av era anteckningar. Här får du dela med dig av dina tankar kring begreppen och dess betydelse. Här övar du på begreppsförmågan och den kommunikativa förmågan.

* Tillsammans i basgruppen ska ni ta reda på vilka ”ingredienser” som ingår i den åttafaldiga vägen. Ni får själva söka i de källor ni anser vara lämpliga och där ni kan hitta användbart material. Här övar ni på informationshanteringsförmågan

* Tillsammans i basgruppen ska ni presentera för klassen vad de åtta olika vägarna innebär. Den fakta som ni hämtat in från olika källor ska ni läsa igenom och därefter tillsammans fundera kring följande frågor: 

– Vår basgrupp anser att den åttafaldiga vägen är viktig för en buddist därför att……..? Vad blir följden för en buddist om han/hon lever efter den åttafaldiga vägen?

– Försök att visa hur en buddists vardag ser ut när han/hon lever efter dessa riktlinjer/vilka val han/hon gör i vardagen som speglar den åttafaldiga vägen? Hur tror ni den åttafaldiga vägen påverkar livet för en buddist? Har ni turen att ha en buddist i er basgrupp – använd denna expertkunskap! Lyssna på varandra och ta del av varandras tankar och erfarenhet! 

– Kan ni jämföra med andra ”riktlinjer”/regler inom de religioner vi läst? Ser ni några likheter och skillnader?

Dessa frågor är inga ni ska söka ”svar” på på internet eller i läroböcker. Dessa frågor besvarar ni tillsammans i basgruppen och de kräver att ni funderar och resonerar kring den fakta ni hämtat in om den åttafaldiga vägen.

Här övar ni på analysförmågan, begreppsförmågan samt kommunikativa förmågan 

OBS! Ni väljer hur er presentation för klassen ska se ut. Kanske genom bilder? Teater? Musik? Tänk gärna både innanför och utanför ”boxen” 🙂

6982_437386023073128_990132107_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s