Vad betyder religion för dig?

Ordet religion kommer från latinets religio, som betyder ”respekt för det heliga”. Under de följande veckorna kommer vi att titta närmare på några av de största religionerna i världen; Judendom, Kristendom, Islam, Hinduism och Buddism. Men vi börjar så nära oss själva som möjligt. Titta på flippen hemma (2,44 min) och fundera över frågan Vad betyder religion för dig? Är religion något som påverkar din vardag eller är religion något som du väldigt sällan kommer i kontakt med? Är religion något som intresserar dig? Som väcker starka känslor hos dig? Eller är religion något som du sällan reflekterar och tänker på?

1. Du kommer att, under lektionstid,  få skriva en reflekterande text med just rubriken Vad betyder religion för dig? Denna text är inget jag bedömer, men här får du möjlighet att öva på din kommunikativa förmåga.

2. Du ska, förutom att skriva texten, även läsa upp den för dina kamrater i basgruppen. När alla i basgruppen läst upp sina texter så vill jag att ni jämför och skriver ner en sammanfattning om vilka olika förhållanden ni i gruppen har till religion. Finns det någon som är troende? Som är muslim, jude, buddist, hindu eller kristen? Kanske finns det någon som inte tror alls, eller som är osäker. Ser era liv olika ut beroende på er religion? Finns det likheter mellan era religioner? Skillnader? Här får ni öva på er kommunikativa förmåga och er analysförmåga utifrån de kunskaper ni redan har om religioner.

3. Läs upp er sammanfattning för hela klassen. Vi får ta del av vilka olika religioner som finns representerade i klassen och hur dessa påverkar vår vardag.

För att se de stora perspektivet, måste man ibland börja i det lilla. I vårt klassrum är jag säker på att vi har flera olika av de stora religionerna representerade. Och varför inte börja att berätta för varandra om det vi redan vet – innan vi börjar läsa om vad alla andra tycker att vi bör veta? Den kunskap och erfarenhet du har är viktig och värdefull!

Annonser

3 reaktioner på ”Vad betyder religion för dig?

  1. Du har så många bra uppgifter, brukar titta in på sin sida för inspiration och den här uppgiften var precis det jag letade efter. Du är en inspirationskälla!

  2. Reblogga detta på magisterasp och kommenterade:
    Har börjar fundera lite kring religionsområdet vi ska påbörja efter jul och efter att ha titta på förmågor och centralt innehåll brukar jag leta inspiration bland andra lärare. Den här bloggen är en stor inspirationskälla för mig (så om du har missat den så titta genast in här).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s