Elevexempel Bildanalys

evt091203020700002

Vilken händelse under franska revolutionen visar bilden?

1. Bilden beskriver när folket attackerar fängelset Bastiljen. Bastiljens befälhavare hade tackat nej till ett samarbete och hade hotat med att spränga byggnaden.

Vad är det som är speciellt med personen längst fram på bilden? Skriv gärna ner en beskrivning av personen. Vad har personen på sig? Är det viktigt vad personen har på sig? I så fall varför då/varför inte?

2. Personen längst fram är en kvinna. Kvinnorna blev extra involverade eftersom man protesterade bl.a. för mat-brist och svalt som även drabbade deras barn. Kvinnan har en röd mössa och det symboliserar att hon är en revolutionär. Hon har ingen exklusiv åtsittande klänning och är troligen en av de borgare som stormade Bastiljen.

Varför tror du/ni att bilden målades? Vad var syftet med bilden? Vad vill bilden visa?

3. Bilden visar en stor händelse ur den franska revolutionen.Den visar både män och kvinnor. I bakgrunden finns kanonerna från soldaterna som bytt sida (desertörer). Den visar också att det var folk från alla stånd som var med och gjorde uppror.

Kan denna händelse gått till så som bilden visar? Är bilden trovärdig? Ja eller nej och vad grundar du din åsikt på?

4. Bilden visar en av de händelser där det gick bra för borgarna och bönderna och den är därför lite vinklad. Folket lyckades störta borgen och det är det bilden visar. Dock visar den t.ex. inte de människor som soldaterna dödat precis innan när de öppnade eld mot folkmassan.

Detta är  ett exempel på de bildanalyser ni gjorde. Det var spännande att höra era resonemang. Kan texten ovan utvecklas ytterligare? Vad hade ni lagt till? Är det något som ni tycker att texten missar att berätta? Vad tycker ni är bra med denna analys?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s