Elevexempel uppgift ”Är bibeln en trovärdig källa”

Under lektionen fick ni i uppgift att med hjälp av riktad skrivning resonera kring frågan ”Är bibeln en trovärdig källa”. Jag tycker det är jättespännande att läsa era tankar och se hur ni resonerar. Många av er har skrivit att Bibeln är skriven ur lärjungarnas perspektiv, men att eftersom de upplevde det själva måste det vara sant. Är det verkligen så enkelt? Kan de ha vinklat sina berättelser? Lagt till/dragit ifrån fakta? När skrev de ner Bibeln och hur långt ifrån själva händelserna var det? Kom de ihåg alla detaljer?

Jag har valt ett elevexempel och skrivit av här nedanför. Eleven har givetvis gett sitt godkännande till detta 🙂 Vad tycker DU om denna text? Kan eleven lägga till eller ändra något? Ge exempel på vad!

”…Jesus föddes år 0 och själva Bibeln skrevs ca 80 år e.kr. Så det jag tänker på är hur allt kan vara sant när Bibeln skrevs ner flera år efter händelsen = tidskriteriet. Kanske är det så att berättelsen har återberättats från lärjungarna, förstahandskällan till andra kristna människor, andrahandskällor. Jag tror att själva berättelsen har ändrats lite under händelsen och fram tills bibeln skrevs. För om man tänker efter så har alla berättat ur deras perspektiv och alla har tolkat det olika — Men man kan inte tro att lärjungarna och andra människor har kommit ihåg allting. Kanske har de tagit väck något viktigt eller lagt till något som har kunnat ändra hela historien. Vissa av berättelserna har blivit återberättade av så många människor så att de har ändrats så mycket så de inte är trovärdiga längre. Men eftersom Bibeln skrevs för så länge sedan vet inte vi som lever nu vilka delar av Bibeln som stämmer och vilka som inte stämmer. Vi vet inte heller om personens fakta är dens egna åsikt  eller om faktan är objektiv/neutral.

Jag tror att syftat med att folk skriver ned sina egna åsikter var för att få Jesus att verka bättre eller sämre. Vi som läser kan också tolka Bibeln på olika sätt beroende på om vi är kristna eller inte. Jag skulle inte säga att bibeln är vinklad utan det står lite om allt. Jag tror alltså att Bibeln är äkta och inte förfalskad men det finns nog mycket i Bibeln som inte är 100% sant. Syftat med bibeln är nog att få folk att få reda på hela berättelsen om Jesus och allt runtomkring honom men även för att hjälpa folk att tro.

Jag är kristen och jag tror att det mesta är sant eftersom vem som är troende skulle ljuga inför präster och andra mäktiga kristna människor. Men visst, många saker är som sagt nog ändrade…”

Tack elev X för att jag fick använda din text som exempel 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s