Källkritiska begrepp

Vad betyder orden ”Källkritiska begrepp”? Jo, när man läser texter, hör på inspelat material eller ser filmer så måste man alltid fundera på om källan är trovärdig eller ej. Går det att lita på att det som källan berättar om är sant?  För att diskutera och samtala kring en källas trovärdighet behöver du känna till ett antal ord (begrepp) som handlar om källkritik.

tendens                                          vinklad

objektiv                                          äkta

förstahandskälla                              tolkning

andrahandskälla                              trovärdig

perspektiv                                       skriven

tidskriteriet                                     tryckt

syfte                                              muntlig

Dessa begrepp kommer vi att arbeta mycket med under SO-lektionerna. Målet är att dessa ord ska bli en naturlig del av vårt ”SO-språk”.

Uppgift 1: I din basgrupp ska ni tillsammans slå upp dessa begrepp och diskutera er fram till en förklaring av begreppen så att alla i gruppen förstår vad ordet betyder. Skriv ner era förklaringar så diskuterar vi i helklass och jämför era förklaringar av begreppen (här tränar du din begreppsförmåga).

Uppgift 2: (riktad skrivning, enskilt under lektionstid därefter diskussion i basgrupp/helklass) Under åk 7 läste vi om kristendomen. Utgå från de källkritiska begreppen (se ovan) och skriv ner vilka begrepp som passar in på Bibeln och vilka som inte passar in på Bibeln. Motivera dina val och resonera dig fram till svaren.

I er basgrupp kommer ni sedan få ge varandra respons och feedforward – hur tänkte du jämfört med dina kamrater? Vad kan ni lära er av varandras tankar? Vilka åsikter har ni om Bibeln som trovärdig källa? Kan en källa både ha delar som är trovärdiga och delar som är mindre trovärdiga? Behöver en källa vara trovärdig för att kunna användas i undervisningen? Vad kan vi lära oss och dra för slutsatser av källor som har lägre trovärdighet? Hur kan du använda en icke trovärdig källa i dina SO arbeten? Får man använda källor som inte anses trovärdiga? Diskutera i basgruppen och skriv ner era tankar. Era tankar redovisas i helklass (här tränar du både din begreppsförmåga och din kommunikativa förmåga)

”För att veta något säkert måste vi betvivla allt vi vet.” Descartes

Bild2

Annonser

En reaktion på ”Källkritiska begrepp

  1. Mycket undervisande texter, hjälpte oss väldigt mycket! 🙂 ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s