The Big 5 – vad är det?

The-big-five2

 

Vad menas egentligen med ”Big 5”? Namnet ”Big 5” kanske du har stött på i andra sammanhang, då främst när det gäller storvilts-jakt i Afrika, dvs när man jagar de 5 stora djuren (lejon, buffel, gepard, elefant och noshörning). Dessa djur anses vara de allra främsta bland jägare att skjuta.

Inom skolan så handlar ”Big 5” om olika förmågor som du ska utveckla och bli allt bättre på. Ordet förmåga betyder kunnande eller skicklighet, alltså något som vi ska bli skickliga på. De 5 förmågorna är analysförmågan, kommunikativa förmågan, begreppsförmågan, procedurförmågan samt den metakognitiva förmågan. I skolan använder du alla 5 förmågor i samtliga ämnen, men i vissa ämnen dominerar några av förmågorna och i andra ämnen är det andra förmågor som övas mest. I SO t.ex. övar man mycket på analysförmågan, begreppsförmågan och procedurförmågan. Vi använder oss av källor, diskuterar dessa källor och funderar kring om de är trovärdiga eller ej, lär oss massa nya ord och begrepp, funderar kring hur allt hänger i hop – dåtid, nutid och framtid. I andra ämnen kan det vara andra förmågor som dominerar, t.ex. i språk använder du ofta din kommunikativa förmåga när du samtalar och kommunicerar, medan du i de praktisk-estetiska ämnena får fundera kring mycket utav det som du hittar i den metakognitiva förmågan, t.ex. hur ska jag göra för att tillaga ett recept och varför fick jag det resultat på tallriken som jag fick?

Vad innebär då dessa olika förmågor? Jo, jag har skrivit korta förklaringar under respektive förmåga här på bloggen, så det är bara att klicka dig vidare och läsa och fundera. Vilken förmåga tycker du är din styrka och vilken förmåga känner du att du behöver träna lite extra? Alla kan vi inte allt, men alla är vi bra på något!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s